Değerli okur,
Tarihi değiştirenler serisinin sondan bir önceki istasyonunda tekrar buluştuk. Tarihi Değiştiren Günler başlıklı bu kitapta da bundan öncekilerde olduğu gibi çoğunlukla yakın, ara ara da uzak tarihin koridorlarında bir gezinti yapacağız. Şu ana dek geride bıraktığımız duraklarda tarihe damgasını vurmuş konuşmalarla aşka geldik, savaş cephelerinde barut koklayıp kılıç sakırtılarına kulak kabarttık, tarihi sarsan ve bazen de şekillendiren kudretli kadınların saraylarına konuk olduk, bilim adamlarıyla laboratuvarlarda sabahlayıp imparatorlarla ülkeler fethettik. Seyyahlarla yeni diyarlar keşfedip tarihimizi sarsan olayların şahidi olduk... Ve şimdi de günlerle birlikte bir yolculuğa çıkıyoruz.
Neden günler?
Hatırlayacağınız üzere Tarihi Değiştiren Olaylar’da Fransız Devrimi, Rönesans, Soğuk Savaş ve Sanayi Devrimi gibi belli bir zaman dilimine yayılan ve kademe kademe gelişerek insanoğlunun ortak tarih bilincini oluşturan olayları incelemiştik. Bununla birlikte tabii ki tarih sadece zamana yayılan gelişmelerden ibaret değil. Bilakis bazen saatler içinde olup biten olaylar da meydana geldikleri günlerle özdeşleşerek tarihteki yerlerini aldılar, alıyorlar da. İşte şimdi de bu günleri irdeleyeceğiz. Bununla birlikte, Tarihi Değiştiren Olaylar’da masaya yatırdığımız bazı başlıkları doruk noktasında oldukları günleri merkeze alarak elinizdeki kitaba konuk ettik. Ve yine bu başlıkta diğerlerinden farklı olarak, karşılaştırmalı bir Türkiye tarihi okuması da yapmaya çalıştık. Sözgelimi “Amerikalıların Ay’a çıktığı, Sovyetler Birliği’nin tarih sahnesinden çekildiği ya da İnternet’e dönük ilk çalışmaların yapıldığı günlerde Türkiye’de kimler ve hangi konular gündemdeydi?” sorularının cevabını aradık. Tüm bunlara ek olarak, tarihe mal olmuş bazı önemli günleri ve şu aralar Arap dünyasında yaşanmakta olan önemli gelişmeleri de kitabın ek bölümünde kısa da olsa bir kez daha hatırlatmak istedik.
Günleri kime ve neye göre seçtik?
Bu, bir gazeteci tarafından yazılmış popüler bir tarih kitabı. Akademisyen tarihçilerin kaleminden çıkmış bir çalışma, belki içerik açısından biraz farklı olabilirdi. Ama biz yola çıkarken, bu serinin popüler tarihe duyulan ilgiye cevap vermesini ve genel kültürümüz açısından bir boşluğu doldurmasını hedefledik. Bu vesileyle sık sık sorulan “İçeriği nasıl belirliyorsunuz?” sorusuna da cevap vermek istiyorum. 17. yılını geride bıraktığım meslek hayatım boyunca kullandığım; hem iç hem de uluslararası basında kendisine en çok atıfta bulunulan kavramları, isimleri ve olayları not ettiğim bir yol haritası var. Timaş’ın değerli editörlerinin ve kıymetli gazeteci meslektaşlarımın da katkılarıyla bu haritayı zenginleştiriyor; akabinde, konu başlıklarına göre bu haritaya bakarak kitapların içeriklerini belirliyoruz.