6-7 Eylül 1955 Olaylarına tanık olmamış bir nesle mensup olmak, kuşkusuz beni bu araştırmaya yönlendiren olgulardan biriydi. Ayaklanmalarla ilgili bize aktarılan bilgi kırıntıları, yaşanmış trajediyi tarif etmek ve nedenlerini anlamak için yeterli gelmiyordu. Kemalist uluslaşma projesini daha iyi değerlendirebilmek için, Cumhuriyet dönemindeki tüm azınlık karşıtı politikaların analizinin gerekli olduğu düşüncesi ise bu çalışmaya başlamamın başka bir nedeniydi.
Elinizdeki kitap, 2004 yılında Almanya'nın Bochum Ruhr Üniversitesi Tarih Fakültesi tarafından kabul edilen doktora tezimin -bazı küçük düzeltmeler dışında- Almanca aslından yapılan çevirisidir. Bu çalışma birçok kişinin yol göstericiliği ve teşviki olmadan yapılamazdı. Başta hocam Fikret Adanır'a, çokyönlü desteği ve yapıcı eleştirileri için minnetarım.
Sevgili arkadaşlarım ve meslektaşlarım Christoph Ramm ve Berna Pekesen zamanlarını cömertçe ayırarak, taslak metni okuyup değerli yönlendirmelerde bulundular; onlara şükran borçlarımı belirtmek isterim. Bu çalışmanın araştırma ve yazılma safhasında eleştiri ve düşünceleriyle katkıda bulunan, moral destek sağlayan dostlarıma, özellikle tüm Alatlı ailesine, Ayşegül Şoran'a, Salasa'ya, Yasemin ve Nesrin Taşkıran ile Murat Gören'e müteşekkirim. Çalışmamın Almanca'dan Türkçe'ye çevirisini yetkinlikle gerçekleştiren Bahar Şahin'i de burada anmak isterim. Çalışmanın sonuçlanmasını sabırsızlıkla bekleyen aileme ise her daim verdikleri destek için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Dilek Güven Kurtuluş,
Temmuz 2005